vrijdag 30 november 2012

DE Singer-Songwriter
Singer - Songwriters.

Ik hou van ze. De eenzame troubadours die de wereld rondreizen met enkel hun gitaarkoffers en hun mentale bagage. Die mentale bagage bezingen ze in gevoelige liedjes, terwijl ze zichzelf tokkelend begeleiden op hun akoestische gitaren, spelend voor een ieder die het maar horen wil. De singer -songwriter heeft dingen meegemaakt, hij of zij heeft een verhaal te vertellen, een verhaal met een lach, of met een traan, een verhaal dat troost, dat je aan het lachen maakt, of dat je na laat denken over de wereld, over het leven.

Dat is voor mij de singer - songwriter, een afstammeling uit de eeuwenoude traditie van de troubadours, de bluesmannen, de protestzangers en de folkies. Maar er is iets mis met de singer - songwriter.. net alsof ze ziek zijn, bevangen met het hipster-virus. Singer - songwriters vinden zichzelf te belangrijk, het gaat om hen, ZIJ moeten in de picture staan, hun verhalen verdwijnen naar de achtergrond. Kijk ons eens artistiek zijn is het credo, vaak geaccompanieerd met een grote hoornen bril, een hoedje, en een baard. Mannelijke singer - songwriters hebben tegenwoordig een baard.

Steeds meer komt de rage op van de singer - songwriter die wil dat het stil is tijdens zijn optreden. Mensen mogen niet praten, zelfs niet fluisterend onder elkaar reageren op zijn liedjes. De zaal moet dood, en doodstil zijn, anders loopt de singer - songwriter weg. Respectloos noemt hij zijn publiek, respectloos ten opzichte van zijn kunst. Hoe durven ze een biertje te bestellen terwijl hij zijn woord verkondigt?

Vanavond zag ik het licht. 1 spotje, 1 (valse) gitaar, 1 singer - songwrit(S)ter. De zaal was stil. Muisstil. Doodstil. En dat al tijdens de soundcheck. Geen seconde heeft deze artieste, dit geboren talent, te hoeven vragen of het iets zachter kon in de zaal. De zaal was stil. Muisstil, doodstil. Betoverd misschien.

Respect dwing je af. Als je maar goed genoeg bent, en als je verhaal het maar waard is te vertellen, zijn er mensen die luisteren. Mensen die meegevoerd, mensen die betoverd willen worden. Als je maar goed genoeg bent, is de zaal stil.

Vanavond zag ik het licht, respect dwing je af.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten